Mindful Werken

Mindful Werken: versterk je vitaliteit, assertiviteit en inzetbaarheid

Speciaal voor werknemers is een mindfulness-programma samengesteld. Eén op de acht werknemers heeft immers last van werkstress. 31% van het werkgerelateerde verzuim wordt veroorzaakt door werkstress en dit percentage stijgt. De groei van deze cijfers is onder meer het gevolg van disbalans tussen werk en privé, hoge prestatie-eisen, steeds meer ‘moeten’ in minder tijd, agressie, pesterijen en de invloed van sociale media.

Logisch is daarom de behoefte om maatregelen te treffen die (het ontstaan van) werkstress- en/of werkstress gerelateerde klachten helpen verminderen. Mindful Werken is praktisch toepasbaar in de werksituatie en draagt bij aan meer assertiviteit, veerkracht en werkplezier. Onderzoek laat zien dat een mindfulness training positieve effecten heeft op het hanteren van stress, onderlinge communicatie, mentale vaardigheden en productiviteit. Mindful Werken versterkt de vitaliteit en draagt bij aan de (duurzame) inzetbaarheid van medewerkers.

Aanbod Mindful Werken:
In-company: 8 wekelijks á 2,5 uur en een oefendag.
Individueel: 8 wekelijks á 1,5 uur + 2x coaching

Inhoud:

In de training komen de volgende thema’s aan bod:
– Het vroegtijdig (h)erkennen van stresssignalen
– Het leren omgaan met stress
– Meer bewust zijn van lichamelijke en mentale grenzen
– Met aandacht verbindend communiceren
– Het ontwikkelen van zelfmanagement
– Het herkennen van de automatische piloot
– Het belang van adempauze als oplaadmoment
– Het leren omgaan met niet-helpende gedachten

Hoe leer je Mindful Werken?
Mindful werken leer je door een training (in-company of op maat) te volgen onder begeleiding van een door de VMBN gecertificeerde trainer. Het trainen van Mindful Werken is ook mogelijk in een individueel coaching traject. Mindfulness vaardigheden leer je door het doen van aandachtsoefeningen gericht op het lichaam, gedachten, ademhaling, beweging en dagelijkse activiteiten. In de training krijg je praktische handvatten mee die direct in het werk toepasbaar zijn. Het bespreken van opdrachten en oefeningen en het delen van ervaringen is een belangrijk onderdeel van de training om je kennis en vaardigheden integreren in de werk- maar ook privésituatie.

Effecten van Mindful Werken
Er zijn verschillende wetenschappelijke onderzoeken gepubliceerd over de effecten van Mindfulness op werknemers. Deze onderzoeken tonen verschillende positieve effecten aan zoals:
– de veerkracht en bevlogenheid van een werknemers neemt significant toe.
– een positief effect op zelfmanagement van (staf)medewerkers. Het welzijn van de medewerkers neemt toe.
– een significante daling van emotionele uitputting en burn-out verschijnselen en een duidelijk positief effect op het welbevinden van de deelnemers.
(Onderzoek van o.a. Klatt, Steinberg en Duchemin (2015), Goodman, M. J. & Schorling, J. B. (2012) en Jha AP, Stanley EA, Kiyonaga A, Wong L, Gelfand L (2010).

Ervaringen van eerdere deelnemers:
• ‘Ik kan me beter focussen op mijn werk en ben me eerder bewust wanneer ik me laat afleiden.’
• ‘Ik neem nu rustmomenten op het werk, voor ontspanning en voor het structuren van mijn taken’.
• ‘Door regelmatig de adempauze te doen, heb ik bedenktijd waardoor ik beter met stress om kan gaan’.
• ‘Ik heb geleerd om me niet meer druk te maken over werksituaties waar ik geen invloed op heb’.

Mindful Friesland

Gecertificeerd lid van:

download pdf: Mindful Werken